Коментари, питања и приједлози

 Поштовани, 

Пошто је град Бањалука расписао Јавни позив за додјелу акредитација за учeшће у раду радних тијела Скупштине града, а на који је пристигло 18 пријава (http://skupstina-banjaluka.info/index.php/vijesti/622-radna-tijela-prijave), те с обзиром да је тачком 28. под називом кадровска питања предстојеће сједнице Скупштине града 28.02.2017.године предвиђен приједлог кадровских рјешења - о именовању, односно измјенама у одлукама о именовању (саставу) појединих радних тијела, молимо да нам надлежни појасне: 

1. Да ли се именовањима, односно наведеним приједлозима измјена у одлукама о именовањима (саставу) појединих радних тијела током предстојеће сједнице, Скупштини града Бањалука, односно њеним политичким субјектима, заправо жури да обаве посао попуне радних тијела (фокус стављамо на позиције "резервисане" за вањске чланове) својим, дакле, прије свега, страначки и политички подобним кадровима, па и у односу на пријаве пристигле по наведеном јавном позиву за додјелу акредитација за учeшће у раду радних тијела Скупштине града? 

2. Ако да, не ради ли се ту онда о беспотребном успостављању паралелних структура одлучивања и управљања, заобилажењу легалних грађанских интереса да их заступају стручни и компетентни кадрови, односно каква је позиција, ниво и смисао ангажмана пријављених по наведеном јавном позиву за додјелу акредитација за учeшће у раду радних тијела Скупштине града? Какав ће пријављени и изабрани по овом јавном позиву конкретно обим права, овлашћења и обавеза имати и да ли је предвиђена накнада за њихов рад? 

3. КАО ПРИЈЕДЛОГ: Иако не споримо Скупштини града Бањалуке, коју чине одборници/е изабрани вољом народа, као грађански представници/е, право и овлашћење да предлаже и бира своја радна тијела на начин који сматра најбољим, што вриједи и за онај дио радних тијела "резервисан" за вањске чланове, сматрамо дубоко погрешним досадашњу ситуацију у којој су се наведене позиције попуњавале углавном, да не кажемо искључиво, по принципу страначко-политичке подобности, а не стручности и компетентности. Такође, сматрамо погрешним успостављање било каквих паралелних структура одлучивања и управљања, те као одговор на тренутну ситуацију - постојање очигледне недоречености и правне празнине постојећег Пословника СГ-а, па ако хоћемо и Статута града Бањалуке, предлажемо њихову измјену на начин прописивања тачних, јасних и објективно мјерљивих критеријума по којима би се, на равноправним основама и једнаким могућностима, вршио избор вањских чланова радних тијела. 

Вјерујемо да усвајањем оваквог приступа Скупштина града Бањалуке и сам град Бањалука не би ништа изгубили, него напротив добили праведније, транспарентније и боље процедуре, које би подстакле веће укључивање/учешће грађана у локалној самоуправи, а зарад бољитка нашег града, грађана/ки и народа.

BL BL

Zar je moguce da su astronomske takse pretvaranja poljoprivrednog zemljista u gradjevinsko? Za 500 m2 u prigradskim naseljima mora se platiti i po 1000 do 1500 KM!!! Nevjerovatno

Odgovor:

Ankica Lazić

Скупштина Града

Molim Vas, da mi odgovorite! Baka sam jedne djevojčice što ide u vrtić, kako mogu da zapošljavaju tinedžerke koje ne znaju ni da presvuku djecu a, kamo li šta drugo. Zar nije bolje da se zapošljavaju vaspitačice koje imaju svoju djecu i porodicu, koje imaju majčin instikt, nego neke koje ne izlaze iz kafana i žive na račun roditelja.Žalosno ali istinito, duša me moja boli za djecom koja idu u dršavne i privatne vrtiće kad vidim ko sve radi sa našom djecom... Direktorice su skoro sve koje nemaju pojma o toj struci, po meni bi trebalo da vode instituciju, ljudi bilo muški ili ženski koji imaju master za vaspitače, psiholozi, pegagozi a, ne nastavnici i profesori....Pogotovo ne treba mlade stavljati na takva mjesta, jer nemaju iskustva, treba stavljati ljude koji imaju najmanje 15 godina staža pa io više. Ima pojedinaca koji rade po vrtićima a, zaledili su penzije, dobivaju plate i zauzimaju mjesto jednog vrednog i sposobnog radnika...Unaprijed zahvalna i hvala!


Борка Вукајловић

Коментар за: Невена Тодоровић (СНСД)

Поштована, 

пажљиво сам одслушала Ваш коментар о великој потреби стручњака из области дефектологије, на чему Вам много хвала, да сте препознали значај тог професионалног кадра. Сви факултети на подручју бивше Југославије , па и у Београду, су промијенили назив у Специјална едукација и рехабилитација. Са задовољством Вас информишем, да је од школске 2016/17. почео нови студијски програм СПЕЦИЈАЛНА ЕДУКАЦИЈА И СОЦИЈАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЈА и у Бањој Луци, на НУБЛ-У. 
Хвала и очекујемо заједничку сарадњу на овом подручју! 
С поштовањем, 
проф.др Борка Вукајловић

Одговор:

BOJANA BRKIĆ

Питање за: Ненад Талић (СНСД)

MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE, ZAŠTO SE NA PODRUČJU ADE, PAPRIKOVCA, SARAČICE, NE GRADE VRTIĆI, A NA TIM MJESTIMA SU PREKO POTREBNI?ŠKOLA ZA DJECU GLUVU I NAGLUVU, POLA ŠKOLE SE NE KORISTI ZA NJIHOVE POTREBE, A MOGU SE ISKORISTITI KAO SKLOP VRTIĆA DA BI SE SMANJIO BROJ DJECE SA SPISKA?


Питање за: Драшко Станивуковић (ПДП)

Зашто у јединој улици на Лаушу у улици Карађорђевој од броја 280 па даље нема улица освјетљења.већ неколико пута то потражују грађани и преко мјесне заједнице смо ишли и никад никакав одговор,а ту има мале дјеце која иду у школу.

Пуно хвала

Одговор:

Facebook

Vesna Tomic Golijanin

Питање-постоји ли можда план за изградњу подземних контејнера у БЛ? Овдје постоји занимљив систем куповине картица којима се отварају ти контејнери када особа баца смеће (сортирано наравно за рециклажу) тако да није упитна одрживост таквог система одлагања смећа.... Занима ме само постоји ли план, жеља за тако нечим за наш град јер заиста одлагање и одвоз смећа постају све већи проблем.... Хвала унапријед на одговору.


Одговор:

Питања 1

ПИТАЊА, ПРИЈЕДЛОЗИ И КОМЕНТАРИ

Поставите питање из било које области, која је везана за рад Скупштине града Бања Лука, а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у најкраћем могућем року.


 

  
CAPTCHA

Ваш став, слике уз коментар и остале врсте прилога пошаљите нам на e-mail administrator@skupstina-banjaluka.info