Logo

logo

Glavni meni

MИРНА САВИЋ БАЊАЦ: Култура

mirna savic banjac

Задњих дана веома актуелна, замислите, култура! Нешто се иза брда ваља. Нека, свака промјена је добро дошла у нашој учмалој средини. Као члан Савјета за културу у протеклом мандату, а и сад, морам написати пар чињеница и пар личних ставова. Четири године нисам пропустила ниједну сједницу, ниједну прилику да јавно изнесем и личне, али и ставове људи из струке. На yоутубе сам постављала (скоро све) своје дискусије. Али понављам, од ове предизборне кампање и све до данас, никад више ријечи о култури, па да искористим прилику која је актуелнија од било које претходне сједнице.

У протеклом сазиву одлуке радних тијела (комисија, савјета, одбора) нису биле обавезујуће за Скупштину. Сада јесу. То је једна од важнијих промјена у раду овог тијела, иако је чињеница да партије које су на власти имају већину у радним тијелима, па и у овом Савјету. Данас је на дневном реду била само једна тачка, а то је разматрање Информације о организацији и стању у области културне дјелатности на подручју града Бањалука за 2016. годину. Испод можете наћи линк са материјалом и прочитати да се ради о, просто речено, списку правних прописа, институционалном организовању, манифестацијама итд. Ја дефинитивно немам смисла за рекламу, па ћу зато искористити овакву климу гдје је култура одједном веома популарна, и на јавним расправама, медијима, друштвеним мрежама.

Свака промјена је важна. Свака ситница коју поправимо - значи. Ипак, остајем при ставовима које заступам све ове године: Док не знамо ШТА је за нас култура и ШТА желимо постићи с њом у овом граду, напретка НЕМА. Дакле, без озбиљне Културне стратегије, са спорадничним реаговањима на неке појаве, дешавања, препуцавања и слично, нећемо далеко стићи. Ово је 21.вијек и не морамо све сами. Многе озбиљне Културне стратегије су доступне на интернету. Прочитати, анализирати, пронаћи свој пут, прилагодити. Видим да се нове револуционарне идеје често своде на „дајте нам више пара“. Наравно, мизерни су износи који се одвајају за културу. Али ниједан износ није довољан ако служи сам себи, да неко удружење добије три умјесто двије хиљаде, или да се на списак дода још једна културна манифестација без да имамо појма ЗАШТО. Даље, култура је широк појам, па онда са полуинформацијама посрћемо негдје између устајања старијим особама у јавном превозу и новца за Филхармонију. Како било, најављено је формирање новог одјељења које ће се првенствено бавити културом (у комбинацији са туризмом како сам схватила). Скупа са својим (како то озбиљно звучи) стручним тимом који се састоји од једног сталног члана ( Огњен) и свих мојих колега с којима се чујем, видим, дружим, савјетујем, свађам, који су опозиција, позиција или ниједно од тог, свакодневно трагам за најбољим приједлозима и рјешењима која ћу (опет јавно, али вјероватно незапажено) настојати наметнути ако је пракса и струка доказала да доноси позитивне резултате.

Pin It

Pisite nam

 znak pisite nam