Logo

logo

Glavni meni

Боран Босанчић: Нереални захтјеви превозника

Понавља нам се прича у којој превозници траже повећање цијене карата у градском превозу. Стиче се утисак да мисле само и искључиво на своје приходе, па траже повећање чим цијена горива мало скочи, а тихи су када цијена горива пада. Њихови су захтјеви овај пут заиста нереални.

Цијена мјесечне карте је била иста када је гориво било 2,60 КМ по литри и када је пало на 1,60 марака по литри тако да нема основе да дође до раста цијене.

Када смо имали пад појединачне карте 1,60 КМ на 1,40 КМ, цијена мјесечних карата се није мијењала. Па треба само узети у обзир да те појединачне карте користи тек 10 одсто грађана у градском и приградском превозу, па то смањење и није нешто много значило, али је та ситуација свакако одговарала превозницима.

Превозници би требали више да размишљају како да се дође до јединствене дневне карте, која би свакако поједноставила коришћење градског превоза, па и смањила трошкове грађанима. Пажњу би требали обратити и на квалитет услуге коју пружају, на дотрајалост возила, на број сати које возачи проведу за воланом.

Уз то анекс Споразума који је град потписао са превозницима у фебруару ове године је био неповољан за град, односно потписан је у непогодном моменту, када је гориво било најјефтиније.

Зато треба поново да се разматра тај анекс, јер на основу њега сада превозници врше притисак на Град када је ријеч о цијенама карата.

Превозници имају неку рачуницу да мјесечне карте треба да порасту за једну до 3 марке и то би било први пут након 7 година да се та цијена мијења. Цијена појединачне, кажу, мора бити 1,60 марака. Тако ће, рекли су, покрити трошкове због поскупљења горива и повећања плата радницима.

Последњи пут када су појефтиниле једнократне карте нису смањили цијене мјесечних, а зато сад могу због анекса уговора по ком се цијене карата мијењају у пакету. И тај анекс им је дошао у погодном периоду, а најмање погодном за грађане и град.
Ако ово питање дође до Скупштине ДНС ће бити на страни грађана, којима ово поскупљење, и то неосновано, свакако не одговара.

Pin It

Pisite nam

 znak pisite nam