Logo

logo

Glavni meni

Драшко Станивуковић: Трошкови под велом лажних уштеда

На 4. сједници Скупштине града Бањалука одборничке накнаде су смањене са 170 КМ, и то са 790 на 620. Сви су писали и говорили о томе као добром потезу градских власти, усклађивању са новим Законом о локалној самоуправи, новим уштедама и смањивању непотребних трошкова, а све у жељи да се та средства преусмјере грађанима.

drasko stanivukovic portret

На 4. сједници Скупштине града Бањалука одборничке накнаде су смањене за 170 КМ, и то са 790 на 620 КМ. Сви су писали и говорили о томе као добром потезу градских власти, усклађивању са новим Законом о локалној самоуправи, новим уштедама и смањивању непотребних трошкова, а све у жељи да се та средства преусмјере грађанима. 

У свему томе, некако свима ,,промакла” прича о повећању одборничког додатка која се повела већ наредне сједнице и то повећању за око 100 КМ, са 160 на 250 КМ. Значи ли то да се и у пракси потврдила народна изрека: „Ко на мосту изгуби, добије на ћуприји?“ или је боље рећи да стара народна изрека у пракси гласи: „О овоме што смо на мосту изгубили смо сви причали, а ово што смо добили на ћурпији смо, мало, прећутали”.

Појединачно увећање одборничког додатка помножено са бројем одборника укупно мјесечно износи око 3.000 КМ, а годишње 36.000 КМ. За читав четворогодишњи мандат актуелног сазива скупштине града Бањалука увећање одборничког додатка укупно ће грађане коштати нешто мање од 150.000КМ. Управо за тај новац се може опремити један нови вртић, обновити једна фискултурна сала или изградити једно дјечије игралиште.

У свом обраћању на сједницама Скупштине града, када се расправљало о смањењу одборничких накнада, односно повећању одборничких додатака отворено сам питао зашто једну ставку смањујемо, а другу повећавамо, те предложио да отворено кажемо да је у питању мазање очију људима који су нас изабрали о довели у позицију да одлучујемо. Наравно, нисам добио одговор.

Сада, цијелој причи могу да додам да су све припреме завршене за постављање другог потпредјесника у Скупштини града чији ће укупни трошкови бити око 5.000 КМ мјесечно, годишње 60.000КМ, а да ће то „задовољство“ грађане коштати за цијели један мандата  невјероватних 240.000 КМ.

Зарад наших грађана, тачније, веће доступности грађанима, ту су и два новоформирана одјељења и два нова начелника у Градксој управи, те нови трошкови и наравно потреба да свака партија у власти  добије онолико одјељења колико би њој било довољно.

Тако да, нашим грађанима, и нама који одлучујемо, бар оним савјеснима, могу само да поручим да се чувамо оваквих уштеда и рационализација трошкова, јер тако без пара остајемо и да јавно упитам јел’ са овом влашћу тачна још једна изрека: „Чувај се Данајаца и кад ти дарове носе“? 

Pin It

Pisite nam

 znak pisite nam