Logo

logo

Glavni meni

Можемо ли створити околишно прихватљив енергетски сектор у БиХ?

МОЖЕМО!

Alma T 16 02

Заштита околиша и интензивирање активности на ублажавању и прилагођавању климатским промјенама у БиХ постају апсолутни императив, како због побољшања озбиљно угрожених животних услова становништва, тако и због обавеза преузетих потписивањем међународних уговора од стране државе. Највећи негативни утицај на околиш и климу, а тиме на све сфере друштвено-економског развоја има производња и кориштење фосилне енергије (нарочито угља), као и веома нерационално кориштење енергије у свим секторима (јавном, стамбеном, пословном).

Ми у Центру за развој и подршку знамо да су енергетска ефикасност и примјена обновљивих извора енергије најбољи одговори на питање заштите околиша, одрживог развоја и постизања бољег квалитета живота.

Управо из тог разлога још прије 6 година смо формирали ЕФЕКТ мрежу за околишно прихватљиву енергију у БиХ. Чланови ЕФЕКТ мреже су првенствено појединци, стручни из разних области директно везаних за ЕЕ&ОИЕ и то особе које првенствено својим појединачним стручним знањем и компетенцијама (а многи и захваљујући мандатима организација/институција у којима раде) могу у значајној мјери допринијети институционалном и конструктивном приступу који заговарамо. У овом моменту ЕФЕКТ мрежа већ укључује преко 120 особа из свих дијелова БиХ. ЕФЕКТ мрежа жели конструктивно допринијети стварању околишно прихватљивог енергетског сектора у БиХ. 

На путу стварања околишно прихватљивог енергетског сектора у БиХ треба да учествујемо сви: доносиоци одлука, представници институција, медији, невладин сектор, бизнис сектор и цјелокупна јавност. У овом процесу сви имамо значајну улогу.

Доносиоци одлука, као што им и сам назив каже, треба да донесу све важне одлуке које се односе на уређење сектора енергије, како би држава кренула напријед ка развоју, заснованом на кориштењу чисте енергије, које имамо на претек око нас (енергија сунца, вјетра, термална енергија итд.).

Представници институција, градова и опћина зашто да чекате државу да покрене промјене? Акциони планови енергетске ефикасности на локалном нивоу су документ који ће наше локалне заједнице водити ка развоју, а провођењем мјера енергетске ефикасности, буџети ће остварити значајне уштеде. Тај новац ћемо онда улагати у развој заједнице, а сви ћемо уживати већи комфор у нашим градовима (љепше паркове, више зеленила, соларна стабла и клупе, итд).

А медији, када ће медији извјештавати без скандала? Када ће писати о квалитету зрака и када је он у дозвољеним границама? Када ће се писати о ријекама и језерима прије него пресуше или се деси помор рибе? Када ће позитивне приче доћи на ред? ЕФЕКТ мрежа редовно 2 пута годишње организује конференције за медије, желимо са вама да причамо о позитивним примјерима, да промовишемо праве вриједности и да критикујемо конвенционалан начин производње енергије из фосилних горива.

Грађани то смо сви! Нас је највише и код нас стоји кључ за промјене стања у држави. Немојмо се љутити у нашим домовима и критиковати доносиоце одлука. Придружите нам се на Вечерима са грађанима које организујемо у сезони гријања, придружите нам се када на улици указујемо на важност 22. априла дана планете земље, причајмо на Facebook профилима и путем wеб странице. Заједно можемо урадити много тога, јер имамо знање и моћ, а сви удишемо исти зрак, сви пијемо исту воду и једемо сличну храну. Сви смо затровани истим стварима.

Са друге стране не морамо чекати да доносиоци одлука усвоје прописе и законе да би ми у нашим домовима направили већи комфор за становање. Замјеном столарије, уградњом термоизолације, инсталирањем система гријања на пелет, уградњом соларних панела и осталим мјерама енергетске ефикасности, повећавамо угоду боравка у нашим домовима. Ако не знате како спровести мјере енергетске ефикасности, тим наших експерата (грађевинци, машинци, електротехничари, економисти), помоћи ће вам да нађете најбоље рјешење за ваш дом и ваш буџет.

centar tuzla

Наше вриједности су професионалност, повјерење, прецизност и флексибилност, придружите нам се на нашем путу да створимо околишно прихватљив енергетски сектор у БиХ. Јавите нам се www.crp.org.ba.

Центар за развој и подршку Тузла

Алма Тихић

  

Pin It

Pisite nam

 znak pisite nam