Студенти Фактултета политичких наука са својим иностраним гостима у Скупштини града

Студенти Факултета политичких наука са студентима гостима из разних крајева свијета данас су разговарали о позитивним дипломатским и политичким примјерима земаља чланица ЕУ у сали градског паламента.

Опширније...

Шеснаеста сједница Скупштине града 30. октобра. Најављена и ванредна

Шеснаеста сједница Скупштине града биће одржана 30.10.2017. са почетком у 10 часова, утврђено је на данашњој сједници Колегија. Како је дневном реду је 48 тачака, утврђен је и датум евентуалног наставка – 6.11.2017. са почетком у 9 часова.

Опширније...

Предсједник Зоран Талић у посјети Чајетини и Златибору

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић посјетио је данас Чајетину, гдје је са руководством ове општине разговарао о јачању сарадње ова два града, а тема састанка је била и размјена искустава у области пољопривреде и туризма.

Опширније...

Завршена 15. сједница Скупштине града: Усвојен извјештај о извршењу буџета града за првих 6 мјесеци

Петнаеста сједница Скупштине града завршена је данас усвајањем свих тачака, осим Извјештаја о пословању Радничког универзитета за 2016. годину, који није добио довољну подршку одборника. Усвојен је, између осталог, и закључак о консолидованом извјештају о извршењу буџета Града Бања Лука за првих шест мјесеци ове године, као и информација о кредитном задужењу Града и датим гаранцијама закључно са 30.06.2017. године.

Опширније...

Представници града Бара у ФК „Рекреативо“: Повезивање рекреативаца

Предсједник Скупштине општине Бар Радомир Новаковић посјетио је данас ФК „Рекреативо“, гдје је са представницима овог спортско рекреативног клуба разговарао о могућностима повезивања спортиста рекреативаца Бањалуке и Бара. Посјета је уприличена у организацији потпредсједника Скупштине града Саше Чудића и предсједника градског парламента Зорана Талића.

Опширније...

15. сједница Скупштине града: Именовани начелници, усвојене измјене Пословника

Први дио 15. сједнице Скупштине града је завршен синоћ. Усвојено је 13 од 28 тачака дневног реда. Између осталог, именовани су начелници Градске управе, Савјет за израду урбанистичког плана града Бањалука, усвојене измјене и допуне Пословника, као и сет одлука о градској Топлани. Наставак сједнице је заказан за 4. октобар са почетком у 9 часова.

Опширније...

Предсједник Зоран Талић отворио Сајам запошљавања

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је данас на отварању Сајма запошљавања и предузетништва да су догађаји овог типа једни од најзначајнијих за град, посебно ако се има у виду да је на Сајму понуђено више од 300 нових радних мјеста.

Опширније...

Кабинет предсједника Скупштине града: Састанак са амбасадорком Швајцарске

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић разговарао је данас са амбасадорком Швајцарске Андреом Раубер Саксер о могућностима амбасаде Швајцарске да подржи идеју Града о оснивању регионалног Центра за стручно оспособљавање радника.

Опширније...

Предсједник Зоран Талић посјетио „Звјездице“: Пуна подршка града

Предсједник Скупштине града Зоран Талић посјетио је данас сервисни центар за дјецу са посебним потребама „Дајте нам шансу – Звјездице“ гдје је разговарао са представницима Центра, родитељима и дјецом.

Опширније...

Комисије подржале скупштинске материјале

Комисија за привреду и развој, Комисија за прописе, представке и провођење Етичког кодекса Скупштине и Комисија за буџет и финансије подржале су материјале који су предложени у дневном реду 15. сједнице Скупштине града, која ће бити одржана 27.09.2017. у 10 часова.

Опширније...

Обиљежена слава МЗ Старчевица

У просторијама мјесне заједнице Старчевица у Бањалуци данас је обиљежна Крсна слава овог насеља, Дан рођења Пресвете Богородице, Мала Госпојина. Свечаности су, између осталих, присуствовали предсједник Скупштине града Зоран Талић, поједини начелници Градске управе, те одборници Гордана Лиховић, Ненад Талић, Зоран Поповић и Боран Босанчић.

Опширније...

Упознајте одборнике: Интервју независни одборник Татјана Чичић-Оџаковић

Независни одборник Татјана Чичић-Оџаковић истиче да подржава настојања Скупштине да пређе на е-пословник и увјерена је да би то у значајној мјери умањило трошкове рада Скупштине, а уједно и одборницима омогућило бржи и једноставнији рад.

Опширније...

Предсједник Зоран Талић на састанку "Cost Rely"

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић је у обраћању учесницима састанка „Cost Rely“ – Обновљиви извори енергије и квалитет пејзажа данас у Бањалуци рекао да је Град Бања Лука донио одлуку да успостави посебно радно тијело – Тим за мале интервенције у простору – који би требао допринијети развоју нашег града.

Опширније...

Пењачки фестивал „Drill and Chill“ у кањону Тијесно: Атракција и понос града

Бањалука има потенцијала за бољи развој авантуристичког и етно туризма и итекако је спремна да прими све оне туристе који су заинтересовани за слободно пењање на локацијама као што је кањон Тијесно, казао је предсједник Скупштине града Зоран Талић приликом данашње посјете пењачком фестивалу „Drill and Chill“, који се одржава у Горњим Рекавицама.

Опширније...

Делегација Скупштине града у посјети новосадском парламенту: Презентован е-Пословник

Предсједник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић примио је данас делегацију града Бањалука, коју је предводио предсједник бањалучког градског парламента Зоран Талић.

Опширније...

14. сједница Скупштине града: Највише ријечи о вртићима и Банском двору

Одборници су на јучерашњој сједници Скупштине града усвојили свих 30 тачака дневног реда, међу којима и значајне документе попут одлуке о приступању изради Стратегије развоја Бањалуке за период од 2018. до 2027., одлуку о употреби симбола града, као и неколико значајних Информација и одлука о додјели у закуп под посебним условима пословних простора града.

Опширније...

Кабинет предсједника Скупштине: Пријем за представнике Завода за образовање одраслих

У оквиру низа разговора предсједника Скупштине града Зорана Талића о могућностима пројеката оспособљавања радне снаге у виду преквалификација и доквалификација данас је обављен и разговор са представницима Завода за образовање одраслих.

Опширније...

Колегиј Скупштине: Корак ка измјенама и допунама Пословника

Нацрт одлуке о измјенама и допунама Пословника Скупштине града усвојен је данас на Колегију Скупштине града. Чланови Колегија имали су неколико сугестија, од којих ће неке бити уврштене у Приједлог измјена и допуна овог документа, који би се требао наћи на сједници Скупштине града у другој половини септембра.

Опширније...

Колегиј у уторак: Тема измјене и допуне Пословника Скупштине града

У уторак 05.09.2017. са почетком у 11 часова у сали 238 у Градској управи биће одржана 16. сједница Колегија Скупштине града на којој ће бити, између осталог, расправљано о Нацрту одлуке о измјенама и допунама Пословника Скупштине града.

Опширније...

Упознајте одборнике: Интервју Боран Босанчић (ДНС)

Одборник Демократског народног савеза (ДНС) Боран Босанчић сматра да треба уложити више средства у Домове или старе школе и дати их бесплатно за све оне који желе да се баве било којом врстом дјелатности уз адекватне подстицаје.

Опширније...

Одборник Ненад Талић са градоначелником и замјеником градоначелника у акцији помоћи школарцима

Одборник Скупштине града Ненад Талић, градоначелник Игор Радојичић и замјеник градоначелника Срђан Амиџић и ове године су, четврту годину заредом, обрадовали 70-так бањалучких ђака поклонивши им торбе и школски прибор пред почетак школске године.

Опширније...

Предсједник Зоран Талић: Радити више на промоцији добровољног давалаштва крви

Добровољни даваоци крви имају подршку града и у наредном периоду ће се много више радити на стимулисању грађана да се придруже овом удружењу, као и на промоцији доборвољног давалаштва крви. Закључено је ово на састанку предсједнка Скупштине града Зорана Талића са члановима Удружења добровољних давлаца крви Бањалуке, који су даровали драгоцјену течност више од 100 пута.

Опширније...

Упознајте одборнике: Интервју Саша Лазић (НДП)

Један од млађих одборника у Скупштини града Саша Лазић из Народног демократског покрета (НДП) говори за скупштински сајт о инфраструктурним проблемима на које га упућују грађани, о засиједањима, о пронаталитетној политици града.

Опширније...

Радојичић и Талић у разговору са швајцарским привредником: Циљ повећање инвестиција

Градоначелник Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, разговарали су данас у Градској управи са швајцарским привредником Едином Дацићем, власиком фабрике намјештаја Стандард из Прњавора.

Опширније...

Зоран Талић у посјети ИЦБЛ-у: Охрабрити младе да покрену своје бизнисе

Предсједник Скупштине Града Бањалукa, Зоран Талић, данас је био у посјети Иновационом центру Бања Лука. Током посјете, господин Талић се упознао са досадашњим радом и резултатима рада Иновационог центра Бања Лука. Такође је посјетио станаре Пословног Инкубатора ИЦБЛ-а и пожелио им срећу у даљем раду.

Опширније...

Упознајте одборнике: интервју Гордана Лиховић (СНСД)

На сајту Скупштине града у наредном периоду објављиваћемо интервјуе са свим одборницима у бањалучком градском парламенту. Сви одборници, њих 31, имаће прилику да изнесу своје мишљење о раду Скупштине, проблемима грађана и рјешењима.

Опширније...

Чланови ККК „Врбас“ код предсједника Зорана Талића: Расте интересовање за кајакаштво

Предсједник Скупштине града Зоран Талић примио је чланове Кајaк кану клуба „Врбас“ поводом обиљежавања 70 година постојања овог спортског колектива. Талић је нагласио да ће врата Кабинета предсједника Скупштине бити отворена за све оне који афирмишу спортски и културни живот Бањалуке.

Опширније...

Кабинет предсједника Скупштине: Увезати привреднике, кадрове и образовни сектор

Бањалука има претензије да постане регионални центар за образовање, преквалификацију и доквалификацију радне снаге у дрвопрерађивачкој индустрији и у том правцу су већ направљени први кораци. Ово је закључено на састанку предсједника Скупштине града Зорана Талића и декана бањалучког Шумарског факултета Војислава Дукића.

Опширније...

Стручна служба Скупштине града: Циљ дигитализација Скупштине

Секретар Стручне службе Скупштине града Игор Шукало је рекао да је Скупштина имала врло динамичан рад у периоду од конституисања 23.11.2016. до љетне паузе. Одржано је 15 сједница, а усвојена је 481 тачка. Он је напоменуо да се озбиљно размишља о дигитализацији Скупштине.

Опширније...

Кабинет предсједника Скупштине: Јачање сарадње са градом Патра

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић и потпредсједник Саша Чудић примили су данас хуманитарца, великог пријатеља града Бањалука, иначе члана Грчко-српског друштва из Патре Спироса Крокоса.

Опширније...

Рукометаши Катара у гостима: Рукомет у Бањалуци има будућност

Градоначелник Игор Радојичић, предсједник Скупштине града Зоран Талић и потпредсједник градског парламента Саша Чудић примили су данас делегацију Рукометног савеза Емирата Катар, са којима су разговарали о приоритетима у бањалучком спорту, али и будућности рукомета у граду на Врбасу.

Опширније...

Предсједник Скупштине и градоначелник за очување Бањ брда

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић, заједно са представницима Рекреативне зоне Бања Лука, обишли су данас обновљену трим-стазу на Бањ брду, која води од подножја преко Рајнеровог врела до Трешњика.

Опширније...

Предсједник и потпредсједник Скупштине града у разговору са директором Дома здравља

Предсједник Скупштине града Зоран Талић и потпредсједник Скупштине града Саша Чудић разговарали су данас са директором Дома здравља Бањалука Горданом Тешановић, а главна тема састанка је била информација о затварању неколико амбуланти породичне медицине у Бањалуци, због малог броја пријављених пацијената.
Госпођа Тешановић је упознала предсједника и потпредсједника Скупштине о стању на терену, о колико је тачно амбуланти ријеч, о коликом броју пацијената, те планираним рјешењима.

Опширније...

Предсједник Талић са швајцарским привредником: Први корак ка будућим инвестицијама

Предсједник Скупштине града Зоран Талић примио је данас власника швајцарске компаније “ Daccomet AG Zurich ” Едина Дацића са којим је разговарао о могућностима развоја Бањалуке, будућим инвестицијама и могућности да Бањалука прерасте у регионалног лидера у области развоја дрво-прерађивачког сектора.

Опширније...

Основан нови Клуб одборника; Мирошљевић и званично као независни одборник

Одборници Ненад Шибаревић, Стојан Вукајловић, Миленко Јаћимовић и предсједник Скупштине града Будимир Балабан данас у основали нови клуб у оквиру којег ће дјеловати у Скупштини града. Дан прије одборник Владимир Мирошљевић је обавијестио Стручну службу Скупштине града да напушта НДП и да ће у Скупштини у будуће дјеловати као независни одборник.

Опширније...

Комисија за буџет и финансије одгођена

На данашњој Комисији за стамбено комуналне послове и послове саобраћаја велика расправа се повела око измјена и допуна Одлуке о одређивању радног времена угоститељским објектима, али и о реализацији Уговора о стратешком партнерству између града Бања Лука и „ИЕЕ“ доо Бања Лука. Такође, Комисија за буџет и финансије која је требала бити одржана у 13 часова одгођена је за 19.07. у 11 часова.

Опширније...

Одборници 20. јула о смјени актуелног, али и избору новог предсједника Скупштине

Тринаеста сједница Скупштине града биће одржана 20. јула са почетком у 10 часова, а међу 71. тачком дневног реда су и Приједлог за разрјешење предсједника Скупштине града Бањалука али и приједлог за избор новог.

Опширније...

О Центру за социјални рад ипак се неће расправљати на наредној Скупштини

Извјештај о пословању и Програм пословања Центра за социјални рад Бања Лука нису добили подршку Одбора за здравство, школство и социјалну политику на данашњој сједници овог радног тијела и неће се, иако је планирано, наћи на Дневном реду 12. Скупштине града, која ће бити одржана 15.06.2017.

Опширније...

Одржане три комисије: Одборници траже више новца за комуналне послове

На Комисији за стамбено-комуналне послове и послове саобраћаја која је одржана јуче највише ријечи је било о измјенама и допунама Програма уређења грађевинског земљишта и Програма заједничке комуналне потошње, као и промјенама које ће ови програми претрпити након ребаланса буџета.

Опширније...

Интервју: Шеф Клуба одборника СНСД-а Зоран Поповић

Шеф Клуба одборника СНСД-а Зоран Поповић сматра да је најважнији задатак нове управе да не дозволи расипање средстава, већ да троше „онолико колико има и може“.
У интервјуу за сајт Скупштине града Бањалука Поповић истиче да се по темпу који је наметнуо градоначелник ради „нон-стоп“, да се прати рад начелника и директора, те да је то утицало једним дијелом на рад клуба СНСД-а.

Опширније...

Позив Министартства управе и локалне самоуправе РС

Министартство управе и локалне самоуправе РС позива све одборнике у Скупштини града, службенике на руководећим мјестима, представнике мјесних заједница и представнике невладиних организација да узму учешће у јавној расправи о Нацрту Стратегије развоја локалне самоуправе за период 2017-2021. година, која ће се одржати 14. јуна 2017. са почетком у 12 часова у Административном центру Владе Републике Српске у Конференцијској сали у приземљу.

Опширније...

Шеф Кабинета предсједника Скупштине града: Нова пракса Стручне службе

Шеф Кабинета предсједника Скупштине града Јелена Павловић посјетила је недавно Сталну конференцију градова и општина Србије са чијим представницима је разговарала о могућности унапређења отворености рада скупштина локалних заједница према грађанима у Републици Српској.

Опширније...

Предсједник Скупштине у центру „Здраво да сте“: Потребне боље просторије

Предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан посјетио је недавно Омладински центар „Здраво да сте“, са чијим представницима је разговарао о њиховим активностима, плановима и могућности преласка у нове просторије.

Опширније...

Обилазак локације нове Топлане: Почела изградња

Изградња „Еко топлане Бања Лука“ почела је данас. Грађевинску дозволу за припремне радове за изградњу нове Топлане градоначелнику Игору Радојичићу данас је уручила министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Опширније...

Завршена 11. сједница Скупштине града: Одборници претресали јавна предузећа

Одборници су били веома активни на готово свим тачкама дневног реда на данашњем наставку 11. сједнице Скупштине града, посебно када су у питању била јавна предузећа. Сједница је завршена у 19 часова и све тачке су усвојене.

Опширније...

Градоначелник Игор Радојичић: Могућа цијепања у одборничким клубовима

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић у интервјуу за сајт Скупштине града истиче да коалиција на градском нивоу добро функционише, али и да су турбуленције у градском парламенту врло видљиве те да не искључује могућност цијепања у одборничим клубовима или нових прелазака у независне одборнике.

Опширније...

ЕЛТА(ВИДЕО) - Кафа у 5: 11. сједница Скупштине града Бања Лука

Одборници градског парламента на једанаестом редовном засједању разматралиу су 53 тачке дневног реда. Пред градским парламентарцима, између осталих, нашла се и иницијатива за измјенУ Регулационог плана за насеље Старчевица, којом је предвиђена градња стамбено-пословног комплекса на познатом бањалучком санкалишту - Велико брдо. Иницијатива није добила зелено свјетло надлежног Одјељења и скупштинске комисије.

Опширније...

Одобрници једногласни за очување „Великог брда“ на Старчевици

Одоборници Скупштине града су данас расправљали на засиједању до 18 часова и усвојили 33 од 53 тачке Дневног реда. Остатак је остављен за наставак засиједања 31. маја са почетком у 10 часова.
У другом дијелу данашње расправе највише је било ријечи о „Великом брду“ на Старчевици, акционом плану запошљавања, као и извршењу буџета за 2016. годину.

Опширније...

У току 11. сједница Скупштине: Највише ријечи о постављању кабловске канализације

Први дио данашњег 11. скупштинског засиједања протекао је највише у расправи око постављња кабловске канализације.
Иако су поједни одборници имали мноштво примједби, дио њих је подржао одлуку, јер се, како су рекли, коначно кренуло у уређење ове области која се налази у хаосу.

Опширније...

Комисија за привреду и развој: Лоша оцјена „Аквани“

На сједници Комисије за привреду и развој, која је одржана данас, велике критике су упућене на рачун ЈП „Аквана“, али су извјештај и план пословања добили потребну већину. Критика је било и на рачун Градске развојне агенције, док су похвале упућене „Водоводу“, „Градском гробљу“ и „Деп-от“-у.

Опширније...

2. ванредна сједница 26. маја: У суботу почиње градња „Еко Топлане“

Друга ванредна сједница Скупштине града биће одржана у петак 26. маја са почетком у 10 часова, одлучено је данас на 12. Колегију Скупштине. На дневном реду су четири тачке, а све се тичу изградње нове „Еко Топлане Бањалука“.

Опширније...

У рефинансирање дуга са Уникредит конзорцијумом

В.д. начелника Одјељења за финансије Божана Шљивар казала је на данашњој сједници Комисије за буџет и финансије да би уговор о рефинансирању градског дуга од 73 милиона КМ требао бити потписан најкасније до наредне сједнице Скупштине града, која ће бити одржана 23. маја.

Опширније...

Предсједник Скупштине града подржао иницијативу „Култура култури“

Предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан примио је чланове Иницијативе грађана „Култура култури“ и разговарао са њима о њиховом приједлогу за уређење запуштеног дијела Банског двора, за који су скупили 1655 потписа Бањалучана.

Опширније...

Поново хакована анкета сајта Скупштине града: Петљање са грбом

За анкету „Да ли вам се допада идејно рјешење новог грба града“, која је покренута на сајту Скупштине града, из БиХ је гласало 457 грађана, а из осталих земаља је регистрованао 877 гласова, за које се сумња да су лажни, настали након хаковања анкете на скупштинском сајту.

Опширније...

11. сједница Скупштине 23. маја: У најави и ванредна о новој „Топлани“

Наредна, 11. сједница Скупштине града биће одржана у уторак 23.05. 2017. са почетком у 10 часова. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је најавио да би ванредна сједница са главном темом – изградња нове „Топлане“ могла бити одржана ускоро.

Опширније...

Драшко Станивуковић: Саопштење за јавност

Грађани могу боље од градске власти

Најмлађи одборник у Скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић и млади чланови Савјета мјесне заједнице Петрићевац у Бањалуци, уз помоћ угледних привредника са подручја Петрићевца, у наредном периоду ће реализовати низ акција за стварање бољих услова за живот у њиховом насељу.

Опширније...

Одборници о извјештају и програму рада ТОБЛ-а

На протеклој, десетој, сједници Скупштине града одборници су расправу, између осталог, усмјерили и на програм рада и извјештај Туристичке организације Бањалука. Било је и похвала и критика, а на све примједбе је детаљно одговарао директор ове организације Остоја Барашин.

Опширније...

10. Скупштина: Увојен Приједлог закључка о прихватању Нацрта ребаланса буџета

Десета Скупштина града Бањалука завршена је вечерас око 19 часова усвајањем свих тачака дневног реда, међу којима је и Приједлог закључка о прихватању Нацрта ребаланса буџета града за 2017.

Опширније...

Десета Скупштина у току: Главни задатак - Топлана

У првом дијелу данашње сједнице Скупштине града расправљало се о релокацији средстава у буџету града, као и о куповини хартија од вриједности Топлане у износу до 2,5 милиона КМ, која ће ово предузеће употребити за измиривање својих обавеза, које има према добављачима по основу набавке енергента за гријну сезону 2016/2017.

Опширније...

Десета Скупштина: Сутра о ребалансу буџета

Десета Скупштина града одржаће се сутра (26.04.2017.) са почетком у 10 часова, а на Дневном реду ће се наћи 23 тачке, од којих је једна од најзначајнијих Приједлог закључка о прихватању Нацрта ребаланса Буџета Града Бања Лука за 2017. годину.

Опширније...

Јавна расправа о предложеном рјешењу грба Града Бања Лука

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и хералдичар Драгомир Ацовић ће вечерас (24. април) у 18.00 часова представити усвојени нацрт статутарне одлуке о утврђивању симбола Града Бања Лука.

Јавна расправа о предложеном рјешењу грба Града Бања Лука биће одржана у вијећници Банског двора. Подсјећамо, јавна расправа је, одлуком Скупштине града Бања Лука, почела 18. априла.

Опширније...

Свечана вечера поводом Дана града

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан са потпредсједницима Сашом Чудићем и Миланом Милаковићем и начелницима Градске управе био је вечерас домаћин гостима из неколико европских земаља.

Опширније...

Комисија за буџет и финансије о „Топлани“ и ребалансу

На данашњој сједници Комисије за буџет и финансије потегнут је низ питања о планираном ребалансу буџета, али и куповини хартија од вриједности, у износу до 2,5 милиона КМ, које би служиле за плаћање обавеза „Топлане“.

Опширније...

Честитка

Драге суграђанке и суграђани,

Желим вам, у име Кабинета и Стручне службе Скупштине града, ваших одборника и у своје лично име, срећне предстојеће празнике. Нека вам празнични дани протекну у радости уз најближе, уз сроднике, комшије и познанике, јер само сви заједно имаћемо довољно храбрости и снаге да остваримо боље сутра.

СРЕТАН УСКРС

ХРИСТОС ВАСКРСЕ

Предсједник Скупштине града Бањалука

Будимир Балабан 

Опширније...

Сутра десети Колегиј Скупштине града: О ребалансу буџета

Десета сједница Колегија Скупштине града биће одржана сутра (сриједа 12. април) са почетком у 11 часова. Поред разматрања и усвајања скраћеног записника са девете сједнице Колегија биће договорен и датум десете сједнице Скупштине града.

Опширније...

Завршена девета сједница: „Претресање“ јавних установа

У наставку девете сједнице Скупштине града највише ријечи је било о извјештају и програму пословања јавних установа, претварању пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе, али и код повреда Пословника градског парламента.

Опширније...

Усвојено 16 тачака: Наставак девете Скупштине сутра у 9 часова

Првих 16 тачака Дневног реда усвојено је на данашњој деветој Скупштини града, а међу њима је и Приједлог закључка о прихватању Нацрта статутарне одлуке о утврђивању симбола града, као и Приједлог одлуке о наградама и признањима, поводом 22. априла – Дана града.

Опширније...

У току девета сједница: Одборници детаљно о приједлогу нових симбола града

На деветој сједници Скупштине града велика расправа се повела о утврђивању нових симбола града. Хералдичар Драгомир Ацовић је предложио блазон (формални опис грба) на основу смјерница и склопљеног уговора и комункације са именованом Комисијом за грб.

Опширније...

Секретар Стручне службе Игор Шукало: Промјене у скупштинској сали

Секретар Стручне службе Игор Шукало сматра да би било добро обезбједити нове технологије које ће омогућити бржу и бољу комуникацију између одборника и Службе, али и бољи рад градског парламента.

Опширније...

Седам одборника као чланови Савјета МЗ: Њихови планови

Седам актуелних одборника Скупштине града прошло је за чланове Савјета мјесних заједница на протеклим изборима за Савјете, према прелиминарним резултатима Градске изборне комисије.
МЗ Сарачица има два одборника, који су и чланови Савјета (ДНС-овац Стојан Вукајловић и Драшко Кременовић из СНСД-а). Ненад Шибаревић (ДНС) је изабран у Пискавици, Горадана Лиховић (СНСД) на Кочићевом вијенцу, Грбић Ненад (СНСД) у Рекавицама I, Невена Тодоровић (СНСД) на Обилићеву II, те Драгишић Маринко (Уједињена Српска) у мјесној заједници Пријаковци.

Опширније...

Заказан Колегиј Скупштине града: Поново о Етичком кодексу

Девети Колегиј Скупштине града биће одржан 24. марта са почетком у 10 часова, а на дневном реду ће се, поред датума утврђивања наредне сједнице градског парламента наћи и Етички кодекс, али и Информација о раду радних тијела.

Опширније...

Завршена осма сједница: Усвојене све тачке

Осма сједница Скупштине града завршена је вечерас (сриједа послије 19 часова) усвајањем свих тачака, међу којима је и тачка о расписивању Јавног позива за подношење пријава за избор стратешког партнера ради изградње и финансирања новог постојења Топлане, о којој се расправљало готово три сата.

Опширније...

Осма сједница Скупштине града: Одборници се „захуктавају“ пред расправу о Топлани

Први дио осме Скупштине града протекао је у расправи о инфраструктурним проблемима, краткорочном задужењу града, а о проблемима „Топлане“, који се помињу у три тачке Дневног реда одборници су се, како кажу, тек захуктали. Расправа је завршена закључно са 4. тачком Дневног реда, односно о Приједлогу одлуке о краткорочном задужењу града Бањалука.

Опширније...

Јавни позив за додјелу награда поводом Дана града

Комисија за избор и именовања, награде и признања објавила је Јавни позив за сва заинтересована правна и физичка лица са подручја града Бање Луке - да своје иницијативе, за додјелу награда и признања, поводом 22. априла – Дана Града, доставe у периоду од 10.03. до 24.03.2017. године.

Опширније...

Честитка

У име Скупштине града Бањалука и Стручне службе и у своје име, упућујем свим дамама нашег града најсрдачније честитке поводом 8. марта – Међународног дана жена.

Опширније...

Сугестије Комисије за финансије за изградњу нове Топлане

Одлуку о расписивању Јавног позива за подношење пријава за избор стратешког партнера ради изградње и финансирања новог постројења Топлане требало би, по мишљењу чланова Комисије за буџет и финансије, допунити додатним информацијама.

Опширније...

Одборници са Старчевице помажу грађанима

 Мјештани Улице саничких жетелаца у насељу Старчевица жале се да двије године имају проблем с несавјесном мјештанком, која у кући у тој улици непрописно држи десетине паса и мачака, због чега ни дању ни ноћу немају мира. Грађани су се обратили и одборницима Скупштине града за помоћ.

Опширније...

Чудић нови потпредсједник. Скупштински сајт поново на удару критика

Колегиј Скупштине града је на паузи засиједања градског парламента, након низа критика од стране одборника, скинуо Приједлог Етичког кодекса са дневног реда Скупштине града. Чланови Колегија су одлуку донијели једногласно.

Опширније...

Сутра засиједање и Колегија и Скупштине

Седма сједница Скупштине града биће одржана сутра са почетком у 10 часова, а на дневном реду ће се наћи 28 тачака.

Седма сједница Скупштине града биће одржана сутра са почетком у 10 часова, а на дневном реду ће се наћи 28 тачака.
Комисија за прописе, представке и провођење Етичког кодекса Скупштине града имала је неколико примједби на сам приједлог Етичког кодекса, који ће се наћи на сутрашњем засиједању градског парламента.
Међу спорним члановима је онај о односу према медијима, који дефинише да одборници у комуникацији са представницима јавног информисања избјегавају умањивање, манипулацију или учтивост, члан о употреби мобилног телефона током сједнице, као и члан који се односи на пасивно и активно подмићивање.

Стојан Вукајловић, предсједник Комисије и одборник ДНС-а у Скупштини града, рекао је да је Приједлог етичког кодекса враћен како би Колегиј Скупштине града размотрио ставове и примједбе чланова Комисије.
- Комисија је имала неколико безначајних примједби и решења, која могу бити дио Етичког кодекса, али са тим се ништа суштински не би промијенило. Колегиј ће сутра о томе дати своју ријеч, а мислим да ће те примједбе бити прихваћене – казао је предсједник Скупштине града Будимир Балабан.
Амандмане на тачке дневног реда доставили су одборници Драшко Станивуковић (ПДП) и Маринко Драгишић (Уједињена Српска). Становуковић није доставио амандмане у складу са Пословником, односно најкасније два радна дана пред засиједање Скупштине. Али, амандмани су, ипак, упућени градоначелнику на увид.

Зоран Талић и Татјана Чичић-Оџаковић су доставили обавијест Стручној служби Скупштине града да су напустили ПДП и да од сада наступају као независни одборници.
Иначе, на сутрашњем скупштинском засиједању, између осталог, на днавеном реду ће се наћи: Приједлог рјешења о избору потпредсједника Скупштине, Приједлог одлуке о утврђивању статуса удружења од интереса за град, Приједлог одлуке о стављању ван снаге Одлуке о оснивању „Центра за развој пољопривреде и села“ Бања Лука, Приједлог програма суфинансирања културно-умјетничког аматеризма, књижевног стваралаштва, програма и пројеката у области културе и туризма за 2017. годину, Приједлог календара културних, туристичких и осталих манифестација Града Бања Лука, за 2017. годину, Приједлог програма финансирања спорта и физичке културе Града Бањалуке за 2017. годину, Приједлог годишњег календара спортских манифестација Града Бањалука за 2017. годину.

Снежана Кутлешић-Стевић: Одборници да буду активнији у друштвено корисном раду

Одборница СНСД-а у Скупштини града Бањалука Снежана Кутлешић-Стевић организоваће у сарадњи са ронилачким клубом „БУК“ програм терапеутског роњења за особе са инвалидитетом. Она је изразила наду да ће њена активност наићи на подршку и показати да је неопходна активност одборника у друштвено корисном раду.

Опширније...

„Звјездицама“ помажу град и УСАИД

Сервис центар „Дајте нам шансу – Звјездице“ добиће финансијску подршку града, а функционисање овог центра новчано ће потпомоћи и УСАИД. Ово је договорено на састанку представника мисије УСАИД БиХ са начелницом Одјељења за културу, туризам и социјалну заштиту Наталијом Тривић и шефом Кабинета предсједника Скупштине града Јеленом Павловић, на којем су присуствовали и представници Центра.

Опширније...

Наставак скупштинског засиједања: „Прљав веш“ Топлане

Наставак шесте сједнице Скупштине града, који је одржана данас (6. фебруар) протекао је у жустрој расправи о проблему Топлане. Представници опозиције су изнијели низ оптужби на рачун актуелног директора Топлане Миће Миловановића, који на оптужбе није одговарао.

Опширније...

Акредитације за учешће у раду радних тијела

Колегиј Скупштине града Бањалука објавио је данас Јавни позив за додјелу акредитације за учeшће у раду радних тијела Скупштине града.

На јавни позив се могу пријавити невладинe организацијe, фондацијe, синдикати и друга удружења грађана - регистровани у складу са законом, а пријава се може доставити за највише три радна тијела.

Акредитација се додjељује на годину дана, за учешће у раду конкретног радног тијела, а у поступку одабира биће оцјењивана репрезентативност, величина и важност заинтересованих субјеката. Јавни позив је отворен 15 дана од дана.

Опширније...

Иницијатива грађана Рекреативна зона Бања Лука добила награду

Портал БУКА је 31.1. је окончао вишемјесечно такмичење за „Најбољу активистичку причу“, гдје је поред додјеле награда организовао и округли сто. Након радног и уводног дијела и разговора са предавачима Иваном Марић, Татјаном Дуроњић и Алмиром Пањетом, уручене су награде за пет најбољих блогера активиста. Према избору жирија најбољи блогери су: Маја Ђурић, Далибор Милас, Младен Лакић, као појединци те Рекреативна зона Бања Лука и Карактер. ба као колектив.

Опширније...

6.сједница у току: Прихваћено смањење пореза на непокретност

У првом дијелу шестог скупштинског засиједања расправљано је о девет тачака дневног реда, а велику пажњу је изазвала тачка четири– Приједлог одлуке о измјени Одлуке о висини вриједности непокретности по зонама на територији града Бањалука за 2017. годину.

Опширније...

Пети скупштински Колегиј: Етички кодекс одложен за 7. засиједање

На петом засиједању скупштинског Колегија највише ријечи је било о нацрту Етичког кодекса Скупштине града, који је због мноштва примједби скинут са Дневног реда Скупштине, која је заказана за 31. јануар.

Опширније...

Банском двору орден Његоша II реда

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, поводом 9. јануара - Дана Републике - за рад и резултате у области културне дјелатности и достигнућа од ширег значаја у афирмацији Републике Српске, додијелио je Јавној установи Бански двор - Културни центар Бања Лука орден Његоша другог реда.

Опширније...

Честитка

Драге суграђанке и суграђани,
нека вам нова 2017. година донесе здравље, срећу, љубав и успјех. Проведите новогодишње и божићне празнике у добром расположењу, са својим најдражима и најближима.

Опширније...

Одржана ванредна сједница: Повучена гаранција ЗИБЛ-у. Топлана ће имати мазута да премости сезону

 

Ванредна сједница Скупштине града завршена је вечерас усвајањем тачака којима Град повлачи сагласност за издавање гаранације Заводу за изградњу, а даје гаранцију Топлани на износ од 5 милиона КМ, са којим би, уколико успије да се задужи код комерцијалних банака, могла да премости ову гријну сезону.

Опширније...

Градоначелник сазвао ванредну сједницу: Топлана и ЗИБЛ на дневном реду

Ванредна сједница на којој ће бити одлучивано о питањима Топлане и ЗИБЛ-а биће одржана по завршетку пете сједнице Скупштине града. Сједница је још увијек у току. Није познато да ли ће ванредна сједница бити одржана вечерас или на наставку сједнице сутра ујутро.

Опширније...

Расправа у сјени сукоба одборника: На „дневном реду“ оштре прозивке

У другом дијелу скупштинског засједања највише ријечи је било око рефинансирања кредитних обавеза града, трансформације Центра за развој и унапређење села, нових обавеза Водовода, али и о продуженом радном времену угоститељских објеката.

Опширније...

Усвојен буџет: Прихваћен дио амандмана опозиције

На данашњој петој сједници Скупштине града усвојен је буџет за 2017. годину у износу 130.749.000 КМ. Представници опозиције су се жалили што ни један од 21 амандмана који су уложили није прихваћен. У завршном излагању о буџету градоначелник Игор Радојичић одлучио да прихвати неколико амандмана.

Опширније...

Састанак коалиционих партнера: Усагласили ставове

Састанак коалиционих партнера СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Уједињене Српске и независног одборника Миленка Јаћимовића, који партиципирају у Скупштини града одржан је јуче (21.12.2016.), а тема разговора су били материјали за пету сједницу градског парламента.

Опширније...

Саопштење за јавност Одјељења за друштвене дјелатности поводом рада Савјета омладинских организација Бања Лука: ОДЈЕЉЕЊЕ ИСКЉУЧИВО РАДИ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ!

Поводом текста Данијеле Топић, предсједнице Омладинског савјета Републике Српске, а који се у многоме односи на рад Савјета омладинских организација Бањалуке, дужни смо да јавност упознамо о сљедећим чињеницама;

Опширније...

Избор најбољег спортисте града почетком фебруара

Савјет за младе и спорт именовао је данас чланове жирија за Избор најбољег спортисте града Бањалука за 2016. Стручни жири чине чланови Савјета за спорт Скупштине града, те истакнути спортски радници, спортски новинари и спортисти града Бањалуке.

Опширније...

Четврта сједница Скупштине: Жустра расправа о одборничком додатку

На четвртој сједници Скупштине града која је у току дошло је до жестоких расправа о такси превозу, регулационим плановима, али посебно о одборничком додатку и хуманитарном раду.
О свим тачкама, по новом Пословнику, гласаће се тек на крају сједнице, тако да ни једна тачка још није усвојена.

Опширније...

Накнада за одборнике 616, 35 КМ

Комисија за буџет и финасије је предложила Приједлог одлуке о одборничком додатку одборницима Скупштине града Бања Лука и накнaдама члановима радних тијела Скупштине Града, по којем ће одборници примати накнаду у износу 50 одсто од просјека плата у Градској управи, не рачунајући плате функционера.

Опширније...

Боја бањалучких таксија на чекању

Комисија за стамбено-комуналне послове и послове саобраћаја није подржала Информацију о Иницијативи „Мркоњићпутеви“ за покретање поступка додјеле концесије за експлоатацију техничког грађевинског камена доломита на локалитету „Мелина“ код Бањалуке. У складу са новим Правилником ова тачка ће бити скинута са Дневног реда наредне Скупштине града, која је заказана за 15. децембар.

Опширније...

Одјељење за друштвене дјелатности незадовољно радом омладинског Савјета

У Одјељењу за друштвене дјелатности нису задовољни радом Савјета омладинских организација Бањалуке, јер сматрају да се нису у довољној мјери ангажовали на реализацији законом утврђених обавеза, а нарочито што се тиче анимирања младих.

Опширније...

Шта доносе нови Пословник и измјене Статута града?

Нову администрацију је поред низа измјена, дочекало и усклађивање аката са новим Законом о локалној самоуправи и Законом о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе. Дио њих је морао бити усклађен што раније да би Скупштина могла несметано да функционише.

Опширније...

Нова сједница 15. децембра – на реду и одлучивање о одборничком додатку

Наредна, 4. Сједница Скупштине града биће одржана 15.12. у 10 часова, потврђено је на данашњем Колегију Скупштине. Одборници ће одлучивати о 22 тачаке, а међу њима и о одлуци о одборничком додатку, који ће бити смањен у складу са новим Законом о локалној самоуправи.

Опширније...

Радна тијела комплетирана, нова сједница 15. децембра

На трећој Скупштини града, која је одржана данас (5.12.2016.) највише коментара било  је на Приједлог рјешења о именовању и овлаштењу одборника Скупштине града за закључивање бракова, а не о Комисијама, о којима су се одборници највише оглашавали у медијима од недавног усвјања новог Пословника.

Опширније...

Одборници прихватили Нацрт буџета града за 2017. годину

На другој Скупштини града прихваћен је Нацрт буџета града за 2017. годину, који је изазвао велику полемику одборника, иако је предсједник Скупштине града Будимир Балабан нагласио да се ради о Нацрту који је сачинила претходна градска администрација и који ће доживјети велике промјене када се нађе пред одборницима у виду Приједлога.

Опширније...

Много посла пред новим одборницима: Чак 5 скупштинских засиједања до краја године!

Судећи према плановима рада Скупштине града до краја ове године нови одорници би се требали састати чак пет пута, а главне теме ће бити формирање власти, промјене у Одјељењима и Одсјецима, нови Пословник, усвајање буџета, али и реорганизација појединих градских установа и предузећа.

Опширније...

Одборници о предстојећем мандату: Мање бахатости, више рада за грађане

Карте за бањалучку градску скупштину дефинитивно су се посложиле. Владајући Савез независних социјалдемократа има 11 одборника, Народни демократски покрет и Демократски народни савез по четири, а Социјалистичка партија, Српска демократска странка и Партија демократског прореса по три одборника. 

Опширније...