Logo

logo

Glavni meni

Завршена 15. сједница Скупштине града: Усвојен извјештај о извршењу буџета града за првих 6 мјесеци

Петнаеста сједница Скупштине града завршена је данас усвајањем свих тачака, осим Извјештаја о пословању Радничког универзитета за 2016. годину, који није добио довољну подршку одборника. Усвојен је, између осталог, и закључак о консолидованом извјештају о извршењу буџета Града Бања Лука за првих шест мјесеци ове године, као и информација о кредитном задужењу Града и датим гаранцијама закључно са 30.06.2017. године.

Усвојене су одлуке о додјељивању расходованих ватрогасних возила града општинама Љубиње, Котор Варош, Челинац, Босанско Грахово, Дрвар, као и Казнено-поправном заводу „Туњице“.

Градоначелник Игор Радојичић је казао да се граду обратило више општина.

Град Бањалука је доста улагао у модернизацију опреме за противпожарну заштиту. Оцјенили смо да наша возила, која су стара, али технички још употребљива могу помоћи појединим општинама у Републици Српској – рекао је градоначелник.

Skupstina 15 drugi dio

Скупштина је почела пријавама повреда Пословника од стране одборника Миленка Јаћимовића (Клуб Слобода), Драшка Станивуковића (ПДП) и Саше Лазића (НДП). Они су се жалили да одговоре на своја одборничка питања чекају дуже него што је то прописано Пословником. Секретар Скупштине града Игор Шукало је рекао да је сва питања прослиједио надлежним Одјељењима, а потпредсједник Скупштине града Саша Чудић, који је водио сједницу, додао је да ће ово питање потегнути на наредном Колегију, да се изанализира ситуација и дође до договора.

Говорећи о извјештају о извршењу буџета поједини опозиционари су упозоравали да се тренд пада редовних прихода наставља.

Градоначелник је рекао да јесте истина да град од 2008. до 2017. године има значајан пад прихода и да се то појавило са великом економском кризом.

- Тада се степен задужености повећао, а домаћи приходи опали. У задње 4 године град је био у тешким финансијским проблемима, које смо успјели превазићи и мислим да смо на јако добром путу да имамо одрживе јавне финансије, да можемо да носимо буџет и да имамо разумну количину инвестиција, да се може у граду обнављати комунална инфраструктура – рекао је Радојичић.

Skupstina 15 drugi dio2

Говорећи о буџету он је истакао да град извршава све своје обавезе.

- Све рачуне плаћамо, немамо кашњења, немамо обавеза ни према добављачима ни према комерцијалним банкама. У првих шест мјесеци урађено је врло важно реструктурисање дуга, тако да је наша годишња задуженост сведена са неких 18 одсто, што је био горњи плафон дозвољен по закону, на неких 11 до 12 одсто. У наредним годинама то ће омогућити више свјежег ваздуха, али с тим да до краја ове године морамо завршити и рефинансирање старе „Топлане“. Њени дугови су огромни. Радимо реструктурисање јавних финансија како би смо од 2018. имали потпуно чисту слику свих наших дугова, дугова наших јавних предузећа – додао је градоначелник.

Надовезујући се на причу о јавним предузећима Радојичић је говорио и о Радничком универзитету, чији извјештај за 2016. годину није добио подршку одборника.

- Постоји већ дуже времена размишљање шта уопште урадити са Радничким универзитетом. Разматрали смо и могућност укидања Радничког, као превазиђене институције, а то би било предложено да није дошло до афере Наш дом у коју се иствремено уплела наша борба за објекат у коме се тренутно налази и који користи Раднички универзитет. То је био основни разлог зашто није предложено укидање. Међутим, одлучили смо се да док се ово не распетља са имовином, не иде на укидање. У разговорима смо око трансформације Радничког универзитета у нешто што се појавило као потребно у међувремну, кроз Савјет за привреду, кроз разговоре с привредницима, са школама и осталим. Појавила се потреба за покретањем Центра за преквалификацију и доквалификацију кадрова – истакао је Радојичић.

Skupstina 15 drugi dio3

Он је напоменуо да већ из скупштинске службе, укључујући и предсједника Скупштине Зорана Талића, иду разговори на тему формирања или трансформације Радничког универзитета у Центар за преквалификацију и доквалификацију.

- Не да неко штампа дипломе, већ за оно што је стварно потреба привреде. Недостаје обућара, возача, бравара, заваривача и у ИТ сектору програмера. Кроз редовно школовање се не добија довољан број кадрова. Затварамо концепцију око неког таквог Центра, да видимо на који начин би он функционисао и како би се финансирао, да буде одржив. Напомињем да је Центар за село трансформнисан, била је трансформација код још неких других установа. За следећу годину планирана је трансформација Радничког, а онда ћемо морати у неком моменту разматрати и „Аквану“, с обзиром на њено финансијско стање – испричао је Радојичић.

Pin It

Pisite nam

 znak pisite nam